1) Elektronik Fatura Nedir?
En basit haliyle elektronik ortamda hazırlanan faturalara e-Fatura ismi verilir. Kağıda basılmayan ve sunucular tarafından alıcı ve satıcıya iletilen e-Fatura, ileride tüm firmalar için zorunlu hale getirilecektir.
2) Nasıl Geçilir?
E-faturaya geçiş yapmak bilinenin aksine oldukça kolay bir işlemdir. İlk olarak e-faturaya geçmek için mali mühre ihtiyacınız var. Bu sebeple atmanız gereken ilk adım Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan mali mühür almak. Bu sayede e-Faturaya geçmek istediğinizi GİB’e bildirmiş oluyorsunuz. Birkaç gün içinde gönderilen mali mührünüz ile artı e-Fatura kullanma yetkisine sahip oluyorsunuz.
3) Kimler Geçebilir?
E-Faturaya isteyen her firma geçebilir. Yani e-Faturaya geçme zorunluluğu kurallarına uymasanız bile gönüllü olarak e-Faturaya geçebilirsiniz. Kısacası bir işletmeniz olması bunun için yeterli.
4) Herhangi Bir firmanın e-Fatura Kullanıp Kullanmadığını Nasıl Anlarsınız?
GİB’in web sitesinde yer alan kayıtlı kullanıcılar listesinden kontrol ederek bir firmanın e-Fatura uygulamasını kullanıp kullanmadığını anlayabilirsiniz.
5) Gönderilen e-Faturada Değişiklik Yapılabilir Mi?
Yasal açıdan baktığımızda e-Faturanın basılı faturadan farkı yoktur. Şöyle düşünebilirsiniz; nasıl müşterinize gönderdiğiniz bir fatura üzerinde düzenleme yapamıyorsanız e-faturada da değişiklik yapamazsınız.
6) e-Fatura Kullanmayan Firmalara E-Fatura Gönderilebilir Mi?
Fatura keseceğiniz firma veya kişi e-Fatura kullanıcısı olmasa bile onlara fatura kesebilirsiniz. E-Fatura kullanmayan müşterilere fatura göndermek istediğinizde ise e-arşiv kullanabilirsiniz.
7) e-Arşiv Uygulamasına Geçmek İçin e-Fatura Kullanmak Zorunlu Mu?
Evet, e-arşiv kullanmak için öncelikle e-Fatura sistemine dahil olmanız gerekmektedir. Firmalar e-Fatura ile birlikte e-Arşiv de kullanabilirler.
8) e-Fatura ve e-Arşiv Arasındaki Farklar Nelerdir?
e-Arşiv; e-Faturanın bir alt dalıdır. E-Fatura sistemine dahil olmayan bir firmaya veya kişiye fatura kesmek istediğinizde e-arşivi kullanmanız gerekir. e- Arşivin tıpkı fatura gibi mali değeri vardır ve kayıt altına alınarak saklanır.
9) e-Fatura gönderme süresi nasıl olmalıdır?
e-Fatura, kağıt fatura ile aynı hükümlere tabi olduğu için kağıt faturalar için geçerli olan hüküm e-Faturalar için de geçerlidir. Buna göre e-Fatura’da da fatura düzenleme süresi malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren 7 gün olarak belirlenmiştir. E-fatura, sistem üzerinde oluşturulup 7 gün içerisinde alıcı tarafa iletilmelidir.
10) Geriye dönük olarak, istediğim herhangi bir tarihe e-Fatura kesebilir miyim?
Faturaların malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren 7 günlük süre içerisinde düzenlenmesi gerekir bu nedenle 7 günlük süre haricinde geriye dönük e-Fatura kesilmesi mümkün değildir. Karşı tarafın talebi onaylaması gerekir. Muhatabın iptal talebini onaylaması ile e-Fatura reddedilmiş olur. Ticari e-Fatura ise Temel e-Fatura’dan farklı olarak alıcıya onay ve ret seçeneği sunar. Ticari e-Fatura reddi, faturayı gönderen tarafından yapılamaz. Alıcı tarafın Ticari e-Fatura’yı 8 gün içinde reddetmesi gerekir. Faturanın 8 gün içerisinde reddedilmemesi halinde ise söz konusu fatura kabul edilmiş sayılacağından faturanın iptali ancak iade faturası kesilmesi yoluyla mümkündür.